”Aktivitet och återhämtning är A och O”

”Aktivitet och återhämtning är A och O”

När Sigrid Bergåkra fick diagnosen reumatoid artrit ville hon först inte acceptera att hon fått en kronisk diagnos. Nu har hon insett hur viktigt det är att balansera i livet för att må så bra som möjligt. 

Vem är du?  

Jag heter Sigrid Bergåkra, är 47 år och bor på och driver Bergåkra gård i Hälsingland. Det är en hästanläggning där också Naturlära Ridgymnasium har sin verksamhet som jag är delägare i. Jag driver gården tillsammans med min familj, är ridtränare, föder upp föl och utbildar både egna och kunders sporthästar.  

Hur var det när du fick RA? 

Jag vet att jag var på Falsterbo Horse Show och hade massor av hästar med till både semifinal och final. Det var runt 2011-2012 och jag hade varit trött och hängig en lång tid. Jag sökte vård och fick sedan träffa en reumatolog. Jag hade felaktiga bröstimplantat som hade givit ifrån sig gift. Det ledde i sin tur till en autoimmun reaktion, som läkaren tror triggade igång min RA. 

När jag fick diagnosen reumatoid artrit (RA) blev det tufft. Utåt sett tror jag att bara mina närmaste märkte något. Det var frustrerande och jag var ledsen, irriterad och förtvivlad. Jag försökte att inte tappa fasaden och kände att jag inuti bara ville sparka och skrika. Den här ilskan handlade nog om att jag var arg på mig själv, att det var mitt fel. Jag blev deprimerad. 

Det största problemet för mig var att acceptera att jag var sjuk och förstå hur allvarligt det var, att gå på läkarbesöken och ta medicinen som jag ska. Jag var uppfostrad att vara superstark, “duktig flicka” och göra allt själv. Jag hade ingen lust att vara sjuk. Jag ville inte att sådana saker som en sjukdom ska äta upp min almanacka. Nu är det bättre. 

Vad är det viktigaste för dig för att må bra?  

Aktivitet och återhämtning är A och O. Att stå, gå och röra på mig istället för att sitta i långa möten. Jag behöver hitta ett flow i det jag gör och då kan jag hålla på ganska länge. När vi är ute i stallet hela dagarna behöver jag ha en balans i att vila tillräckligt och omge mig med glädje och roligt folk. 

Att min omgivning är trivsam betyder väldigt mycket för mig. Jag behöver ha djur och natur omkring mig och veta att familjen mår bra. Jag behöver äta bra och skämma bort sig själv ibland, bada och basta, göra saker som jag tycker är skönt och härligt. 

Något av det viktigaste som får mig att må bra är hästarna. De är gottepåsen i mitt liv. När jag rider så får jag en paus. Jag minns att när jag fick beskedet om RA så tänkte jag att “jag har ridit med ett avsparkat ben” och det gick ju. Jag har klarat av saker tidigare i livet och det går att lösa saker och ting på vägen. Det blev min motor på något sätt, att jag faktiskt kommer klara det här på något vis. Drivkraften är att göra det jag vill göra, det jag brinner för. 

sigrid-inline

Finns det något du tänker extra på nu när du har en RA-diagnos?

En sak jag tänkt mycket på är hur jag har blivit ännu mer noggrann i hur mina nära relationer är. Det har varit viktigt att rensa bort det som inte fungerar och ta om hand om det som är viktigast. Jag har helt enkelt skalat bort det jag inte behöver och orkar för att fokusera på att fokusera på mina närmaste. 

Jag har också reflekterat över hur sociala medier påverkar mig och att ständigt vara nåbar. Det kan jag tycka är stressande. Jag vill kunna dra filten över mig ibland utan att andra alltid ska kunna nå mig. För mig är det viktigt att kunna gå upp i rök en stund och sedan komma tillbaka och prestera igen. 

När jag får frågan “hur klarar du det här?” svarar jag: “ja, har jag något val?”. Det är så viktigt att hitta det som är kul och härligt i livet, även om saker och ting utmanar. Jag försöker se vad jag kan göra istället för att fastna i vad jag inte kan.