Återhämtning – en nyckel till balans

Återhämtning – en nyckel till balans

Vi använder vår mentala kapacitet hela dagarna i form av beslut som ska fattas, saker som ska kommas ihåg och uppgifter som ska utföras. Till detta kommer relationer, träning, hushållsarbete och mycket annat. Att kunna vila från mentala påfrestningar är viktigt för alla, men extra viktigt när man lever med en kronisk sjukdom. 

Både våra måsten och det vi ser som frivilliga aktiviteter påverkar vår hälsa. Det handlar om hur vi gör saker, och hur mycket vi gör. Att nå en jämvikt i allting du tar dig för – aktiviteter som kostar energi och aktiviteter som fyller på din energi –  brukar kallas för aktivitetsbalans. 

Det är individuellt vad som tar respektive ger energi, och att en aktivitet är lustfylld är inte samma sak som att den fyller på energidepåerna. Det betyder inte att du ska avstå från sådant som du gillar att göra, men att det kan vara bra att reflektera över olika aktiviteter och hur de påverkar dig. 

Aktivitet och återhämtning lika viktiga

Livet kan ibland kännas som ett pussel som är svårt att foga samman, och med en kronisk diagnos tillkommer extra utmaningar då saker kostar mer energi och därmed ställer högre krav på planering. Att hitta sin personliga aktivitetsbalans är därför en viktig nyckel i livet med en reumatisk diagnos.

För att hitta din aktivitetsbalans, börja med att tänka på återhämtning och aktivitet som  likvärdiga. Möjlighet till återhämtning efter ansträngning är grundläggande för att förhindra skadlig stress. 

Om vi överansträngt oss fysiskt får vi ofta tydliga signaler av kroppen, och förstår att vi behöver vila. Däremot är det svårare för många av oss att lära känna kroppens signaler för mental trötthet och sätta stopp i tid, innan hjärnan blir utmattad. 

Hitta din personliga aktivitetsbalans

Återhämtning kan innebära olika saker för olika individer. Vi tipsar om hur du kan tänka för att komma ett par steg närmare din egen balans.

P02-L04-schedule

Schemalägg din återhämtning

Att planera in tid för återhämtning, på samma sätt som du planerar in annat under veckan, kan vara en strategi för att se till att din återhämtning verkligen blir av. Skapa medvetet luckor av tid där du bara kan vara och prioritera aktiviteter som du vet är avkopplande för dig. Det kan handla om att läsa en bok, gå en kvällspromenad eller göra avslappningsövningar. Att få in detta som rutin kan göra stor skillnad för ditt mående på lång sikt. 

P02-L04-energy

Lägg din energi på det som är viktigt för dig

Det här kan vara svårt, inte minst om du har andra som är beroende av dig. Kanske har du tidigare sett dig själv som någon som alltid har ett välstädat hem eller alltid är på språng. Men tänk efter – är det här viktigt att göra just nu eller är det något jag kan släppa för stunden? Kan jag be någon om hjälp? Fundera över vad som är viktigt för dig, på riktigt, så att du har energi kvar till att göra det som får dig att må bra. 

P02-L02-balanceandra

Var beredd på ett långsiktigt arbete

Att hitta sin aktivitetsbalans är inte gjort i en handvändning. Att både anamma tankesättet och att rent praktiskt ge utrymme för energibalans i livet kräver övning, motivation och uthållighet. Du kommer att uppleva bakslag – det är oundvikligt. Utmaningen består i att försöka igen, och igen. 

P02-L04-foundation

Lägg en stabil grund

Börja med att se över dina grundläggande rutiner, som vad du äter och hur dina sömnrutiner ser ut. Du har kommit en bra bit på väg när du tar hand om de grundläggande behoven. I perioder kommer dock även detta att kännas som en utmaning. Oförutsägbara händelser trasslar till livet emellanåt – och vi är ju bara människor. Men ska du börja någonstans, så börja här.