Hjärnstark – Boktips från Elsa!

Hjärnstark – Boktips från Elsa!

Fysisk aktivitet är inte bara bra för kroppen. Det kan vara den bästa hjärngympan som finns! Man kan till och med säga att hjärnan faktiskt får en mental “uppgradering” av träning.  

Om du inte redan har läst läkaren Anders Hansens bok “Hjärnstark”, så se detta som en riktigt härlig rekommendation att göra det. Perfekt läsning i solstolen eller som ljudbok under en kvällspromenad i sommar! Boken förklarar hur träning inte bara gör att vi mår bättre rent fysiskt utan den förklarar också hur träning förbättrar minnet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten. Något ännu mer intressant är att forskningen visar tydligt på att träning till och med påverkar din personlighet och intelligens. Häftigt va?   

Boken går på ett enkelt sätt igenom de vetenskapliga förklaringarna till varför det går att behandla bland annat mild och medelsvår depression med fysisk aktivitet på samma sätt som läkare behandlar patienter med antidepressiva medel. Att promenera eller springa där pulsen går och du blir andfådd påverkar din hjärnas dopaminnivåer på samma sätt som antidepressiva läkemedel. Motion blir alltså medicin! Inte nog med det. Boken går också igenom hur man kan förbättra sin stresstålighet, få bättre fokus och mindre koncentrationssvårigheter. Det är ju fantastiska nyheter!

Vill du läsa mer om just pulshöjande träning? Klicka här!

anders-hansen

Anders Hansen © Stefan Tell

Visst, kanske du tänker, jag vet redan att träning är bra. Jag drar mig ändå för att ge mig ut i löpspåret eller gå till gymmet. Boken går faktiskt igenom det här också. Anders Hansen förklarar verkligen varför vi, trots att vi vet att träning är bra, ändå drar oss för att träna och förklarar den evolutionära bakgrunden till detta. Han får läsaren att verkligen förstå hur man kan lära känna sin hjärna och se sina mönster och val på ett väldigt intressant sätt. Allt detta och lite till svarar Anders Hansen på i sin bok “Hjärnstark”!

Läs mer - Bonnierfakta