Hantera stress och må bättre

Hantera stress och må bättre

För var tredje person med reumatism kan sjukdomen i perioder leda till ökad stress. Stress kan i sin tur förvärra symtomen och ge andra problem. Men det finns flera sätt att lära sig att hantera stressen. Det kan handla om allt från avslappning till att bli bättre på att ta hand om sin sömn.

Alla känner stress i olika perioder i livet, det är en naturligt. Det kan handla om stora omvälvningar som en skilsmässa eller att man blir av med sitt jobb, till mer vardagliga situationer som att man missar bussen eller att kön till kassan i mataffären är extra lång. 

Med en kronisk sjukdom som reumatism så kan vardagen innehålla en högre nivå av ihållande stress som inte släpper. Stress är inte enbart känslor utan påverkar också kroppen fysiskt genom att bland annat släppa loss kemikalier i kroppen som kan öka inflammationer. För personer med reumatoid artrit (RA) kan därför stress leda till att symtomen förvärras. Det finns en hel del man kan göra själv för att hantera stress och begränsa stressens effekter. Här kommer några tips från patientföreningen Arthritis Foundation från USA som kanske kan hjälpa dig att reflektera kring stresshantering i ditt liv.

Träna för att koppla av

Har du känt att du fått bättre humör efter att ha tränat eller tagit en rask promenad? Då är du inte ensam. Träning påverkar nämligen humöret, bland annat genom att släppa loss endorfiner som gör oss på bättre humör. Dessutom sänks stresshormonerna kortisol och adrenalin i kroppen efter träning. All träning är bra men hårdare träning ger bättre effekt. Tänk bara på att inte öka intensiteten för snabbt. 

Regelbunden träning är faktiskt en av de viktigaste sakerna du kan göra själv för att minska stress och till och med lindra ångest. För personer med reumatism har det också många andra fördelar. Det stärker muskler som ger stöd till leder och det kan hjälpa till att hålla en vikt som inte belastar kroppen för mycket.

Använd tekniker för att slappna av

Din fysiska kropp och dess smärta kan påverka dina tankar och känslor. Omvänt kan även dina känslor och tankar påverka kroppen. Ett sätt att lära sig att förstå det här sambandet bättre är att använda mindfulness och annan meditation. Det finns flera avslappningstekniker och mindfulness-tekniker som kan användas. Djupandning kan sänka pulsen och ge lugn under en stressig situation. Att ta några minuter för att meditera och slappna av några gånger om dagen är bra för både kropp och själ.

Ta hjälp av andra

Kroniska diagnoser kan göra att man känner sig ensam vilket kan skapa en inre stress. Det är ovärderligt att ha någon som lyssnar. Många upplever att det blir lättare när de omger sig med andra personer som stöttar dem. Exakt vilka de här personerna är kan variera och behöver inte vara så viktigt. Det kan handla om att tala med en vän eller anhörig, att gå med i en patientförening eller Facebook-grupp. Det finns även exempelvis KBT-terapi som kan hjälpa till att förändra tankebanor och lindra stress. Om du upplever att stressen eller ångesten känns övermäktig är det viktigt att ta hjälp.

Hantera osäkerheten

Det kan finnas en stor osäkerhet kring den reumatiska sjukdomen som kan leda till stress. Det kan handla om oro för biverkningar, sjukdomens utveckling, arbete eller studier eller graviditet. Här är det viktigt att du talar med din reumatolog och berättar vad som oroar dig.

Ta hand om din sömn

För vissa personer kan reumatism göra det svårt att somna och sova utan att bli störd. Tyvärr kan dålig sömn leda till mer smärta, vilket kan skapa en ond cirkel. Men det finns vissa saker man kan göra för att förbättra sin sömn. Skapa en rutin genom att lägga dig vid samma tid varje natt. Se också till att ditt sovrum är svalt och mörkt. Försök att undvika kaffe, vissa tesorter, koffeinhaltiga läskedrycker och chokladdrycker på kvällen. Även att vara hungrig eller vara väldigt mätt kan också störa sömnen. Fysisk aktivitet kan förbättra sömnen men oftast inte för nära inpå läggdags, testa minst två timmar innan du går och lägger dig.

Njut av det du tycker om 

Det behöver inte vara komplicerat, dyrt eller tidskrävande att lindra stress. Ibland kan det vara ett steg i rätt riktning att njuta av något du tycker om, som gör dig lugn. Se en rolig film, måla promenera eller arbeta i trädgården. Vad får dig att njuta av nuet? Något som många uppskattar kan också vara massage. Massage kan vara avslappnande och lindra stress och smärta. Gå till en licensierad massageterapeut och berätta vad du behöver. 

Låt goda vanor påverka dig långsiktigt

Tyvärr kan kan vissa saker, som lindrar stress på kort sikt förvärra den på lång sikt. Exempel på det är för mycket alkohol, rökning och att äta saker som inte är bra för kroppen långsiktigt. Att istället försöka äta näringsriktig mat, träna regelbundet och sluta röka ger en mer hållbar minskning av stress.

Har du några egna tips på stresshantering?

Referenser:

  1. Arthritis Foundation - Emotional self-care during tough times

  2. Arthritis Foundation - Managing stress to live healthy with arthritis