Hitta egna strategier!

Hitta egna strategier!

En kronisk diagnos kan ge både osäkerhet och olika typer av bakslag. Därför är det extra viktigt att hitta sina egna användbara copingstrategier för att bli motståndskraftig, lära av utmaningarna och må bättre. 

Att leva med en kronisk diagnos, såsom reumatoid artrit, kan innebära olika sorters utmaningar av fysiska och psykiska slag. Det kan också finnas en osäkerhet kring hur saker och ting ska bli framöver. Det finns sätt att hålla sig psykiskt stark, trots diagnosen. 

Metoder för det, som psykologer ofta kallar copingstrategier, kan göra det lättare att bli motståndskraftig mot de bakslag som en kronisk diagnos för med sig. Att kunna använda och lära sig olika typer av strategier för att hantera oförutsedda händelser kan hjälpa till för att ta kontrollen och fortsätta framåt. Det är en färdighet som kan utvecklas och finslipas över tid. 

Åtta tips

Enligt patientorganisationen Arthritis Foundation, visar forskning att den här typen av psykologisk motståndskraft kan göra att en person återhämtar sig snabbare, hanterar smärta bättre och har mindre risk att drabbas av depression och ångest. Så, hur kan jag tänka och göra? Här kommer 8 stycken praktiska tips från den amerikanska patientorganisationen:

1. Fokusera på det positiva. Det finns studier som visar att optimism kan vara nyckeln till att bygga psykologisk motståndskraft. Ju mer hopp du känner, desto mer motståndskraftig blir du. Att öka optimismen innebär inte att bortse från det negativa, utan att man snarare lägger större vikt vid det positiva. Ställ tre frågor till dig själv: “Ger detta nya möjligheter? Kan jag se på detta annorlunda? Kan detta leda till något bra?”

2. Använd dina erfarenheter. Om du har en kronisk sjukdom, är du troligen mer motståndskraftig än vad du kanske erkänner för dig själv. När du hanterar en motgång kan det vara en bra idé att fråga sig själv hur du hanterat liknande problem tidigare. Vad fungerade bra då?

3. Skaffa dig kunskap. Se till att ställa frågor när du träffar din reumatolog och läs på om din diagnos. Ju mer du lär dig, desto mer kontroll får du. Det ger självförtroende. 

4. Heja på dig själv. Även innan du fick diagnosen behövdes styrka och kunskap för att lösa problem i livet. Det har säkert funnits tillfällen då det kändes som att du skulle misslyckas med en utmaning men ändå lyckades till slut. När du står inför en oväntad situation kan det därför vara bra att tänka tillbaka på tidigare gånger då du lyckats.

5. Upptäck vad som gör dig lycklig. Ge dig själv tid att göra det du tycker om. Glädje och en känsla av tillfredsställelse kan ge andrum från stress. Det kan vara en hobby eller något så enkelt som en promenad i vårsolen. 

6. Börja röra på dig. Motion kan minska ångest, depression och förbättra sömnen. Det får dig att må bättre inte bara fysiskt utan även psykiskt.

7. Be om hjälp. Att få stöd är viktigt för att vara psykiskt motståndskraftig. Stödet kan komma från anhöriga och vänner eller nätverk hos patientorganisationer. Svårigheter går lättare när man inte är ensam. Det är inte ett tecken på svaghet att be om hjälp. 

8. Vad kan du vara tacksam över? Det kanske kan låta lite överdrivet men faktum är att personer som tänker till och kommer på vad de kan vara tacksamma för i livet faktiskt blir mer optimistiska, vilket kan hjälpa till att bygga upp den psykologiska motståndskraften. När du tänker på vad du har kan det hjälpa dig att inte lägga för stor vikt vid det du inte har.

Hur gör du?

Vad använder du för strategier för att hantera motgångar eller situationer som du hamnar i? Skicka in dina tips till blog@elsa.

Referenser:

  1. Arthritis Foundation - Build Resilience to Cope with Arthritis