“Jag känner att jag hittat en balans”

“Jag känner att jag hittat en balans”

Sofia Mickelbo fick diagnosen RA och bestämde sig för att göra det hon kunde för att må bättre. Familjens nya vanor blev att träna tillsammans och att äta mer av det kroppen behöver. Dessutom får man inte glömma bort att njuta också. 

Vem är du?

Jag heter Sofia Mickelbo, 28 år och bor på Kållandsö i Lidköpings kommun tillsammans med min man och vår fyraåriga dotter. Jag jobbar som konstruktör och har nyligen fått en ny anställning, så nu bär det av mot nya spännande utmaningar. Vi har full fart i livet med renovering av hus och allt annat som hör familjelivet till. Vi bor precis vid vattnet och brukar vara ute på sjön på sommaren så mycket vi kan. Vi bor i en semesterpärla fast på heltid.

Hur var det när du fick din diagnos?

Jag fick diagnosen hösten 2014 när jag var kring 22 år gammal. Under sommaren hade jag magkatarr, jag blev efterhand sämre i lederna och kände på morgonen att jag nästan fick rulla ur sängen. Just då bodde vi i en lägenhet med sovrum på övervåningen och jag minns att min man sa att det lät som en elefant som gick i trappan på morgonen. Det var ingen idé att smyga där. Jag var stel i hela kroppen och hade så ont i fötterna. Jag gick till vårdcentralen och sa att det här kan inte stämma, så här ska det inte vara. Jag blev skickad till reumatologen i Skövde. Där tog de prover, klämde och kände och konstaterade att jag hade ledgångsreumatism (RA).

Hur kändes det att få diagnosen?

Jag tänkte “jaha vad är det här?” Jag hade ingen aning om vad diagnosen innebar. Mina förväntningar när jag åkte till reumatologen var att jag skulle få lite snabb hjälp men så åker jag hem med en kronisk sjukdom. Tankarna snurrade, vad innebär det här? Medicinering, behöver jag sjukskriva mig? Jag blev ledsen och chockad. Man brukar gå till ett sjukhus och bli botad, tänkte jag. Och nu skulle det inte försvinna. Det sjönk inte in hos mig själv till en början. 

När allt hade lagt sig så kände jag att det var skönt att få veta, att jag då skulle få den hjälp jag behöver. Kroppen svarade fort på medicineringen och nästan redan efter ett dygn kunde jag kliva upp ur sängen och må bättre.

Vad har varit viktigt för dig för att må bra?

Något som gav väldigt stor effekt på mitt välmående och på hela livet i stort var att jag började ta mer hand om mig själv. Både jag och min man var överviktiga tidigare och då bestämde vi oss för en förändring. Vi började träna och äta mer av det som kroppen mår bra av i längden. Med en bättre vikt för kroppen, träning som det inte tummades på och bra mat, så blev allt så mycket bättre, både fysiskt och psykiskt.

Tack vare förändringen så har vi blivit en familj som är mer aktiva tillsammans. Min dotter kan ibland säga åt mig att jag ska träna för då vet hon att hon kan klättra och krypa runt mig för att agera vikt. Jag försöker göra så hon också får ha skoj när jag tränar, då blir det en kul grej för oss båda. 

Vi vill vara starka och pigga föräldrar som kan hänga med i hennes tempo och inte hämma henne på något sätt. Jag vill ge henne bra vanor i framtiden, att hon ser att rörelse är bra och uppmuntra till allt som är kul. Det har blivit en stor skillnad i livet och det är jag riktigt glad och stolt över. Jag känner att jag har hittat en balans. Att komma ihåg att njuta är också en lika viktig del.

IMG 20190831 135150-edit

Hur har familjelivet fungerat? 

Jag och min man har varit tillsammans sedan vi var 15,16 år. Varken jag eller han hade koll på vad vad reumatoid artrit (RA) innebar när jag fick diagnosen. Han hade sett mig bli dålig under den här tiden innan diagnostisering och när jag började ta läkemedel som började verka så såg han hur jag började komma tillbaka till mig själv igen. 

Jag tog ganska tidigt upp med min reumatolog om hur det såg ut att skaffa barn när man har reumatism. Då jag mådde så pass bra så började vi planera hur jag skulle ta mina läkemedel och när jag skulle sluta. Jag blev gravid och hade en väldigt bra graviditet. Två månader innan jag skulle börja arbeta igen efter mammaledigheten så började symtomen krypa tillbaka och jag började med läkemedel igen.

Praktiska saker, som att bära min dotter så har jag anpassat och gjort egna knep för att det ska funka. Jag vill klara mig själv i det mesta, även om jag ber om hjälp, men jag vill prova själv först. När vi började bygga huset tänkte vi först enplanshus ifall jag skulle bli sämre men sedan så tänkte vi att vi inte kan planera ett liv för att jag ska vara sjuk. 

received 630868594488932-edit

Vad skulle du vilja säga till någon med reumatism?

Försök att inte grotta ner dig. Är dina händer stela använd dina armbågar för en stund och försök jobba dig förbi problemet. Försök att se det positiva, även om du har ont. “Jag kan inte göra det här, men jag kanske kan göra såhär.” Försöka hitta lösningar, det finns svackor och dåliga dagar, men försök att inte stanna kvar där för länge.

Prioritera dig själv och din tid. Jag har varit nära att gå in i väggen, och jag behövde några verktyg för att kunna prioritera mig själv. Se till att skapa plats för egentid och att försöka ta en del i taget. Skapa din struktur och hitta vad som passar dig. 

Sätt dig ner och andas ibland. En sådan enkel men svår sak det där med att bara slappna av. Jag har behövt lära mig att det också är okej att inte göra någonting ibland. Det kan vara svårt att öva på att släppa allt för ett ögonblick, att man är härlig och fin precis som man är om man ligger ner på golvet en liten stund.

Stärk ditt pannben. Våga vara modig och ta nästa steg. Att kämpa även när det ser mörkt ut och du känner dig nedslagen. Ta ett litet steg, det kanske inte känns så märkvärdigt till en början men ett steg i taget. 

Låt andra ha koll. Det är som en liten strid det där, att hålla koll på sig själv och se till att ha människor runt sig som känner till hur man fungerar. Att låta dom ha lite koll på ens döda vinkel. 

Lär dig att göra lagom. Se saker i perspektiv och öva dig på att tänka hållbart, se längre fram, det kanske sticker i mina ögon ibland, men jag vet hur viktigt det är att ha ett långsiktigt perspektiv. Det är viktigt med lagom, så hitta vad som är lagom för dig.  

received 1199315880252180-edit