Fem nycklar för att stärka dig själv

Fem nycklar för att stärka dig själv

Det finns en hel del att göra själv för att hantera en kronisk sjukdom, såsom reumatoid artrit (RA). Här är fem viktiga tips för att stärka sig själv och sin egenvård.

Att få en kronisk sjukdom kan kännas överväldigande och skapa många frågetecken. Men det finns vägar framåt. Även om reumatoid artrit (RA) inte går att bota finns det gott om strategier att ta till för att du ska kunna leva det liv du vill. Här kommer fem tips för hur du kan stärka dig själv och din egenvård. Tipsen kommer ursprungligen från patientföreningen Arthritis Foundation i USA.

P02-L01-expert

1. Lär dig så mycket som möjligt

Kunskap är makt, åtminstone när den kommer från trovärdiga källor. Därför är det bra om du läser på ordentligt om din diagnos och ställer frågor till din reumatolog och andra i vården, såsom fysioterapeuter, sjuksköterskor och kuratorer som du kan komma i kontakt med.

P02-L03-brain2

2. Var uppmärksam på dina känslor

Vissa som har kroniska diagnoser, såsom reumatoid artrit (RA) kan även drabbas av nedstämdhet och depression. Därför är det bra att vara extra uppmärksam på varningssignaler, exempelvis konstant trötthet, aptitbrist och försämrad sömn. Det är viktigt att söka professionell hjälp om du inte mår bra och att försöka ta hjälp av familj och vänner.

P01-L02-ElsaHelp

3. Gör din reumatolog till din partner

Se till att din läkare ger dig tid att diskutera behandlingsalternativ och svara på frågor. Var noga med att berätta om något inte fungerar och var inte rädd för att säga till om det inte har fungerat att följa läkarens råd. Ta också upp frågor som kanske inte är direkt "medicinska" men som kan förbättra din situation, såsom hur man blir mer aktiv eller minskar sin stress.

P03-L06-measurable

4. Gör en plan - och följ den

Det är naturligt att känna oro när man fått en kronisk diagnos. Vägen framåt kan vara att acceptera diagnosen och istället fokusera på hur det går att anpassa livet. Finns det något du kan ändra på, just nu? Det kan handla om veckoplanering, kost, träning eller stressnivå, till exempel. Gör en plan och berätta gärna för de i din närhet vad du planerar. Det kan hjälpa dig att hålla fast vid planen.

P03-L03-motivationfeelings

5. Investera i dig själv

Att lägga energi på att göra små förändringar i sitt liv kan ibland vara nyckeln till framgång med en kronisk sjukdom. Det betyder inte att man behöver släppa livet såsom det såg ut innan diagnosen. Att börja investera mer i din hälsa och ta ansvar för det du kan göra för att må bättre i tillvaron kan för måga skapa en positiv förändring. Vad behöver du just nu? Se till att dina mål är realistiska och fungerar för dig i nuläget. Flera små steg som verkligen blir av är bättre än en stor förändring som blir övermäktig.

P01-L03-grundkoll

Referenser:

1. How to Live Well with Arthritis, Arthritis Foundation.