Högre kroppstemperatur i fötter hos personer med reumatoid artrit

Högre kroppstemperatur i fötter hos personer med reumatoid artrit

Ny forskning visar att personer med reumatoid artrit (RA) har betydligt högre kroppstemperaturer än människor utan ledsjukdom. De undersökta personerna var i remission, det vill säga att de hade låg sjukdomsaktivitet under studien.

En ny studie har undersökt kroppstemperaturen i fötterna hos 32 personer med RA som var i remission och jämfört dem med en kontrollgrupp på 51 personer utan reumatoid artrit. Detta gjordes genom en så kallad termografisk undersökning i olika delar av fötterna. Medicinsk termografering är en undersökning där man med hjälp av en värmekamera kan upptäcka exempelvis inflammationer, skador eller förändrad blodcirkulation.

Resultaten visade en signifikant skillnad i temperaturer i alla regioner i framfoten mellan personer med reumatoid artrit i remission och kontrollgruppen. Studiens huvudförfattare, Alfred Gatt, Staffordshire från University's Center for Biomechanics and Rehabilitation Technologies, i Storbritannien berättar att studien utgör grunden för framtida studier för att bedöma om termografiska mönster förändras med sjukdomsaktivitet.

Studien påvisar enligt Gatt att dessa upptäckter ger belägg för att kroppstemperatur i RA skiljer sig avsevärt från friska personer. Värmekameror kan ha potential att bli ett komplement för att bedöma sjukdomsaktivitet hos patienter med RA i framtiden.

Referenser:

Higher body temperatures still a factor in patients in remission from rheumatoid arthritis, Staffordshire University (2020), Medical Xpress.

Gatt A, Mercieca C, Borg A, Grech A, Camilleri L, Gatt C, Chockalingam N, Formosa C. (2019) A comparison of thermographic characteristics of the hands and wrists of rheumatoid arthritis patients and healthy controls.