Elsa tipsar – hemmaträning

Elsa tipsar – hemmaträning

Våren är på ingång och vad passar inte bättre än några tips för hemmaträning? Kanske vill du vara både inomhus och utomhus? Passen går att utföra var som helst och kräver ingen utrustning. 

Fysisk aktivitet och träning är en av de största möjligheterna du har att själv påverka din hälsa. Visste du till exempel att medicinsk behandling och träning skapar en trippeleffekt? Din kropp har nämligen ett eget smärtlindringssystem som frisätts när du är fysiskt aktiv. Det innebär att, förutom att du blir starkare och får bättre kondition, också får extra smärtlindring av att träna. 

Kanske har du tränat mycket innan du fick din diagnos. Kanske har du haft ett uppehåll nu på grund av smärta innan du fått läkemedel som ger effekt. Eller så har du egentligen aldrig tyckt om att röra på dig särskilt mycket. Hur som helst, att träna vid RA är A och O och en del av behandlingsplanen. Så hur kan du sätta igång? Hur kan du tänka och göra?

Ett första tips är att börja där du är idag, starta och stegra långsamt, och variera träningen. Bara för att vissa saker kanske inte fungerar som förut behöver det inte betyda att det kommer vara så för alltid. Som inspiration och för att öka motivationen kommer här några länkar till både tips för egen hemmaträning och guidade träningspass att köra hemma. 

P03-L03-dowhatyoulike

Inspiration för hemmaträning 

Friskis & Svettis, Sats och Nordic Wellness är några som delar med sig av tips och träningsvideor för hemmaträning såväl ute som inomhus. Klicka och se om du hittar något som passar dig! 

Friskis & Svettis - inspiration till hemmaträning 

Friskis & Svettis - onlineträning

Friskis & Svettis - träna ute 

Sats - inspiration till hemmaträning

Sats - träna online

Nordic wellness - träningstips hemmaträning

Nordic wellness - träningspass utan redskap

Motivation.se - träna med kroppen som redskap

Den största kanalen på YouTube för hemmaträning på svenska görs av Sandra Friberg. Här finns en mängd olika pass att testa, allt från danspass till styrke- och rörlighetspass. Klicka dig runt och se vad som passar just dig.

Träningspass för hemmaträning - hos Sandra Friberg

Yoga with Adriene välkomnar dig oavsett nivå och tidigare erfarenhet av yoga, och erbjuder en mängd olika typer av yogapass. Bläddra i biblioteket av videoklipp och testa dig fram. Om du aldrig tidigare provat yoga finns det också flera serier som Yoga för nybörjare och Grunder i yoga. 

Yoga with Adriene 

“Gympa till musik” (tidigare SOND) gör träningsprogram för friskvård, rehab och enskild träning, med och utan redskap, av olika typer,längd och intensitet. De erbjuder träning från kom-igång till intensiv inom bland annat gympa, vattengympa, pausgympa, bollgympa och sittgympa. De har en hemsida men också en YouTube-kanal.

Gympa till musik - träningspass för hemmaträning

My 3d wellness är en hälsoapp som också har en YouTube kanal med konditions- och styrketräningspass där du följer ledaren och får träning för hela kroppen. 

My 3D wellness - träningspass

Hoppas att du hittar något du gillar – hör gärna av dig om du har egna tips på hemmaträning så fyller vi på listan!