Elsa – bakom kulisserna, del 1

Elsa – bakom kulisserna, del 1

Den här veckan bjuder vi på ett annorlunda inlägg! Låt oss presentera ett par av våra kollegor som arbetar dagligen med att utveckla Elsa. Vilka är de? Vad har de för drivkrafter och vad vill de uppnå med Elsa som digitalt verktyg? 

Marta: ”Jag vill skapa en Elsa för alla människor”

Jag är Business Developer och arbetar med Elsas olika partnerskap – det kan vara forskare, en viss klinik eller andra företag. Dessa är viktiga för att Elsa ska kunna nå ut till fler användare, växa och utvecklas. Just nu tittar vi på samarbeten i USA. 

Att jobba med det här är extremt utmanande, och utvecklande! Jag ställs ofta inför nya uppgifter och situationer, där jag helt enkelt får prova mig fram. Kulturen på arbetsplatsen är väldigt tillåtande, och vi bollar hela tiden idéer och tankar. Om sättet att lösa en uppgift fungerar känner jag mig stolt. 

Elsa är ett klokt företag och en klok arbetsgivare. Viljan att göra gott för användarna är stor och vi försöker lyssna med stora öron. Elsa värderar verkligen sina anställda – och vår hälsa, hur vi mår på riktigt. 

Kronisk sjukdom är en del av mitt liv. Jag har själv MS, multipel skleros, och känner till hur det kan vara med alla frågor som dyker upp i vardagen och som inte nödvändigtvis plockas upp av vården. Elsa har hjälpt mig också, till exempel med att inse att jag har fatigue och behöver tillåta mig själv att ta det lite lugnare ibland.

Jag vill skapa en Elsa för alla människor, även i förebyggande syfte. Ett läkemedel kan göra sin del, men det finns så mycket mer. Hur kan vi motivera människor att göra förändringar för att må bättre? 

Johan: ”Jag vill göra något som skapar värde även utanför min tekniska bubbla”

Jag är programmerare på Elsa, vilket innebär att jag bygger det som syns i appen. Jag beskriver hur något ska se ut eller vad som ska hända, i det vi kallar kod. Det gäller att vara supertydlig, inte bara säga “bygg ett hus och med dörrar och fönster” – då kan det bli lite hur som helst. Och om det visar sig att tvättstugedörren i slutändan slår in i vardagsrumsväggen, ja, då får man tänka om. Det är en del av jobbet.

Jag vill göra det enkelt för våra användare. Det ska vara meningsfullt att använda Elsa, men gå snabbt och smidigt och man ska inte behöva tillbringa för mycket tid med sin telefon. 

Tidigare har jag haft jobb där slutresultatet inte känns riktigt meningsfullt. Men jag vill göra något som kommer till användning, som faktiskt förbättrar tillvaron för någon och skapar värde även utanför min tekniska bubbla. Mitt liv blir också bättre av vetskapen att jag hjälper människor.

Elsa är en organisation som uppmanar till att ta hand om sig själv och tänka hållbart. Vi har 36 timmars arbetsvecka och något vi kallar “Hjärnstark” varje måndag – vi tränar på arbetstid. Jag brukar ge mig ut och springa, vilket motiverat mig till att springa ännu mer, även på andra tider. Jag tror inte på att jobba klockan 8–17 varje dag. Jag är mån om att ha energi kvar till mitt privatliv också. Det är viktigt för att orka jobba.

Matilda: ”På Elsa är jag nära våra användare” 

Min roll kallas COO, Chief Operating Officer. Det betyder, i stora drag, att jag hjälper till att göra organisationens arbete så smidigt som möjligt. Jag jobbar med att utveckla vår kultur och organisation, och ser till att förutsättningarna finns för att vi alla ska kunna göra ett bra jobb. Vi försöker skapa en organisation utan för mycket ”chefskap” – vi fokuserar på individen och gruppens kraft snarare än på en hierarkisk struktur.

Med Elsa som verktyg vill vi skapa ett ekosystem där alla inblandade tillsammans kan bygga en hållbar situation för individen som lever med kronisk sjukdom, och i förlängningen kunna förebygga kronisk sjukdom. Till skillnad från när jag jobbat på större arbetsplatser är jag, i vår småskaliga startup, väldigt nära våra användare. Vi eftersträvar en relation där personen som lever med sjukdomen hela tiden är med i samskapandet. 

Jag ser stora möjligheter i att använda digitaliseringen för individens behov. Det finns en otrolig kraft i tanken att demokratisera kunskap – att göra den till sin. Att med hjälp av kunskap, guidning och egna insikter hitta vägar till ett liv som fungerar bra för en enskild individ. Tänk om jag får berätta för mina barn att jag var med och förändrade egenvården för kroniskt sjuka. Det skulle jag vara väldigt stolt över!