Nära och kära – och lagom höga förväntningar

Nära och kära – och lagom höga förväntningar

Sommaren innebär ofta förväntningar på umgänge och aktiviteter med familj och vänner. Ibland kan det kännas lite väl kravfyllt, i synnerhet om trötthet och fysiska symtom gör sig påminda. Därför har Elsa samlat tips till din omgivning för en ökad förståelse för hur det kan vara att leva med en reumatisk sjukdom. 

Ni har gjort upp gemensamma planer på att åka ut med båten, eller att gå ut och äta, men så blir det en sådan där dag då orken inte räcker till. Det gör ont att vara den som gör andra besvikna, och kan vara svårt att förklara att det inte har det minsta med din vilja att göra. 

Vad kan dina närstående göra för att underlätta för dig och förstå din situation? Elsa har sammanställt tips från personer som själva lever med reumatisk sjukdom. Tipsen är tänkta att läsas av dina nära och kära, för att sätta förväntningarna på en lagom nivå och vägleda i hur de kan visa sitt stöd. 

Lyssna

Att verkligen bara lyssna när någon behöver prata kan vara svårt. Du kanske automatiskt vill ge råd, och givetvis ska du peppa och uppmuntra – men glöm inte bort att lyssna är ett riktigt bra sätt att stötta på. Ofta är lyssnandet en del av själva lösningen.

Läs på

Kunskap är A och O. Läs på om vad sjukdomen innebär så blir du ett bra bollplank när det behövs. Ju mer kunskap du har om den kroniska sjukdomen, desto mer kommer du kunna stötta och visa förståelse. 

Förstå

Att din närstående inte orkar träffas en dag eller följa med på den där utflykten som varit planerad betyder inte att hen inte vill vara med dig eller någon annan. Sjukdomen är ibland opålitlig och vissa dagar säger kroppen bara stopp. Det är oftast ett svårt beslut och en besvikelse att vara den som stannar hemma då orken inte räcker till. Se till att vara den som låter din närstående lyssna på sin kropp och inte pressa sig själv över sin gräns. 

Anpassa

Då sjukdomen går i skov – och sjukdomsutbrott kan komma utan förvarning – är det av stor betydelse att kunna vara flexibel och anpassningsbar i vardagen. Ena dagen kanske en aktivitet eller syssla går jättebra att utföra, medan det blir en stor utmaning nästa dag. Prata med varandra om hur ni kan förhålla er till detta på bästa sätt. Ni får båda hitta sätt att anpassa er efter dagsformen. 

guide-till-narstaende-inline