Träning i sommar – från zumba till cykeltur

Träning i sommar – från zumba till cykeltur

Häng i sommarstugan eller sommarjobb? Cykelturer och gräsklippning, eller hålla fast vid rutinerna? Sommaren bjuder delvis på andra träningsmöjligheter än resten av året. Så här tänker ett par av Elsas användare kring träning i sommar. 

”Gummibanden får följa med till stugan”

Jag heter Pia, är 63 år och har AS, ankyloserande spondylit. Den här sommaren kommer att bli annorlunda för mig. Jag miste min mamma nyligen och har ärvt hennes sommarstuga, där jag kommer att tillbringa mycket tid. Där planerar jag att hålla igång med allt som finns att göra när man har en stuga med trädgård. Och jag ska ta dagliga promenader på skogsstigarna vid sjön. 

Eftersom jag är zumbaledare kommer jag passa på att sätta ihop nya dansprogram med låtar och koreografi under sommaren. När jag hör musiken rycks jag igång, i zumban finns inga rätt eller fel! Även under perioder då jag inte mår så bra får zumban mig att känna ”var tog den där dåliga dagen vägen?”

Träningen sätter guldkant på mitt liv – utan den skulle jag inte orka allt annat jag gör idag. Jag har ansvar för att göra det jag kan för att må bra. Gummibanden som jag brukar träna med hemma får också följa med till stugan. Jag har flera olika program som jag väljer bland och gör pass på ungefär 30 minuter. 

Mitt tips är att skaffa en personlig ”träningsbank” med massor av träningsalternativ som du kan välja bland om plan A, eller kanske inte ens B, fungerar, eller om motivationen tryter. Har jag en dålig dag försöker jag göra något litet. Det är så mycket bättre än inget alls. Och när jag kommer ut och känner frisk luft i lungorna får det mig att tänka ”äh, jag tar ett kvarter till”. 

”Mitt ledord är att jag ska unna min kropp något varje dag”

Jag heter Sanna och har reumatoid artrit, RA. Jag är 41 år. För tillfället är jag tjänstledig för studier, vilket gör att jag just denna sommar kommer att jobba utomhus som så kallad naturvägledare, men också jobba en del hemifrån. Vi har skaffat hund och det ger mig naturliga pauser och promenader. 

Tidigare satte jag ofta för stor press på mig själv. Det gör jag inte längre. Därför ser jag till att hålla träningen på en lagom nivå. 

Det viktigaste för mig är att jag kan hålla fast vid min träning, att jag regelbundet kan göra någonting. Mitt ledord är att jag ska unna min kropp något varje dag. Vad behöver jag, just idag? Jag yogar väldigt mycket, och det finns skillnader i hur jag utför yogan beroende på hur jag mår. Om jag känner mig stark i kroppen kör jag poweryoga och utmanande övningar. Har jag en sämre dag gör jag yoga för att mjuka upp, vara i kroppen en stund och känna efter vad jag behöver. 

Jag försöker även lägga till lite styrketräning med vikter, men den rutinen är svårare för mig och kommer inte lika naturligt som yogan och promenaderna. Jag behöver utmana mig själv för att få det gjort.

”Vardagsaktiviteten är så lätt på sommaren”

Jag heter Annika och är 55 år. Jag jobbar med verksamhetsutveckling, och har psoriasisartrit, PsA. 

Jag har levt med min diagnos ett tag och kommit till insikt om att jag kan behöva prova en fysisk aktivitet flera gånger. Tidigare blev jag besviken på mig själv när något inte fungerade, men nu vet jag att det inte betyder att det inte kommer att fungera nästa gång. För mig är det viktigt att våga prova igen och igen, för att hitta mitt sätt. Jag äger min kropp och får faktiskt bestämma själv. 

Att få till rörelse på sommaren, när jag dessutom reser bort, kan vara en utmaning. Men jag försöker avdramatisera det hela och utnyttja det faktum att vardagsaktiviteten är så lätt på sommaren. Jag simmar lite grann när jag ändå badar, tar en cykeltur eller rensar ogräs. Under sommaren vill jag hitta de små tillfällena och kunna njuta och slappna av. Jag känner inte att jag måste köra triathlon – att promenera iväg och köpa glass får ibland vara good enough. 

Mitt tips är att låta bilen ta semester och cykla och promenera istället! Cykla till mormor, gå till stranden eller parken. Passa på att göra det enkelt när vädret är fint och tröskeln till rörelse är låg.