”Det är skillnad på att vara frisk och att må bra”

”Det är skillnad på att vara frisk och att må bra”

Hon vill inte lägga onödig energi på att kämpa mot sin kroniska smärta, men har flera strategier för att, trots denna, leva ett gott och innehållsrikt liv. Elsa har pratat med Eva, som levt med sin diagnos i över 40 år, och delar med sig av värme, klokskap och sin livsbejakande inställning.

Eva är 56 år, bosatt i Luleå och fick diagnosen juvenil idiopatisk artrit (JIA) som 14-åring. Hon arbetar inom IT och har en examen i folkhälsovetenskap. För Eva har forskning kring hälsa och välmående en central roll, och hon har en blogg där hon delar med sig av egna upplevelser och reflektioner varvade med forskning på området.

– Att må bra är en konst. Det finns ingen quick fix, utan handlar om så många faktorer som samspelar – vad jag äter, om jag motionerar, hur jag lägger upp mina dagar och om det är stressigt på jobbet, menar Eva. Jag gillar att prova och utforska olika möjligheter att må bra.

Släpp kampen mot smärtan

Eva har levt större delen av sitt liv med kronisk smärta. Hon berättar att det som hjälpt henne mest är att välja hur hon ser på sitt liv:

– Att kämpa mot smärtan tar enormt mycket energi, och det är en kamp som jag inte kan vinna. Istället för att sträva efter ett smärtfritt liv kan jag fokusera på vad jag vill ha ut av livet, och se till att det blir så givande och hälsosamt som möjligt. 

Hon förklarar att Acceptance and Commitment Therapy, ACT (uttalas som engelska ordet act) varit till stor hjälp. ACT handlar, enkelt förklarat, om två saker; att identifiera vad man tycker är viktigt i livet, och att ta konkreta steg i riktning mot detta. Metoden används som terapiform för att behandla personer som lider av långvarig smärta, depression, stress och kroniska sjukdomar.

– Inom ACT brukar man prata om livshjulet. Tänk dig en cirkel som delas in i tårtbitar, där varje bit representerar en del av livet, t.ex. hälsa, relationer och arbete. Detta kan hjälpa en att reflektera över hur väl varje del av livet fungerar just nu. Vilken del skulle jag behöva förbättra? Vad kan jag göra för att uppnå en förbättring? 

Jämför inte med andra

För Eva är det också viktigt att inte jämföra sig med andra. Hon menar att alla har sin tyngd att bära. Många lever med en sorg av något slag, har en trasslig uppväxt i bagaget eller har kanske drabbats av arbetslöshet. 

– Sådana saker syns inte utanpå. Jag vet aldrig hur någon annan har det, och därför vill jag inte jämföra eller avundas någon. Det enda jag kan göra är att leva mitt eget liv på bästa sätt. 

Och för att göra just detta har Eva några råd som hon gärna delar med sig av:

Välj aktivitet med omsorg – gör mer av det som gör dig glad. Skriv en lista över vad du gillar att göra. I mitt fall börjar jag varje dag med färgglada kläder – det kan vara blommiga sockar eller en röd tröja. Jag blir också glad av att cykla och att rensa ogräs.

Fokusera på vad du faktiskt kan göra. Det är visserligen tufft för mina händer att rensa ogräs, men jag ställer en timer för att jag inte ska hålla på för länge. Då går det bra!

Läs, lyssna och lär dig mer. Ta till dig kunskap om olika sätt att må bättre, men krångla inte till det. Ofta är det de små förändringarna som faktiskt gör störst skillnad i längden. Jag försöker t.ex. lära mig vad som ger mig värk för att kunna undvika just det. För att se samband är Elsa ett jättebra verktyg. 

Träffa andra. Gå med i en reumatikerförening eller liknande och få tillfälle att vara bland andra som tampas med samma utmaningar. 

Kom ihåg att det är skillnad på att vara frisk och att må bra. Jag är kroniskt sjuk men det betyder inte att jag inte mår bra. Jag har gott om knep att ta till, och försöker se till att må så bra det bara går.

Evas lästips

För dig som blir sugen på att läsa mer om ACT och annat som kan inspirera till nya sätt att tänka, avslutar Eva med ett par boktips:

Rikard Wicksell: Att leva med smärta: ACT som livsstrategi

Anna Kåver: Att leva ett liv, inte vinna ett krig

Dalai Lama: Lycka! En handbok i konsten att leva

Källor:

livskompass.se/wp-content/uploads/2012/11/ACT-blad-Natur-Kultur.pdf

Evas blogg: konsterattmabra.blogg.se/