Så sätter du upp mål för din träning

Så sätter du upp mål för din träning

Forskning visar att en bra metod för att lyckas skapa en vana är att sätta upp mål. Målen i sig kan naturligtvis vara högst individuella – det viktiga är att hitta mål som motsvarar din personliga nivå och som gör att du både utmanas och klarar av att upprätthålla träningen på sikt.

Förra veckans blogginlägg handlade om hur vi kan få till träning och rörelse i en redan fullspäckad vardag. Den här veckan fokuserar vi på att sätta upp mål som gör att träningen blir av och vi lyckas fortsätta med den, även om det emellanåt kan ta emot. Ta avstamp i Elsas fyra punkter för att sätta upp ditt mål!

1. Utgå från dig själv – var realistisk

Målet ska utgå från dig och dina förutsättningar. Se på dig själv och på din tillvaro för att hitta en realistisk nivå för ditt mål. Om du vet med dig att du har svårt att få tid till träning, sätt inte upp som mål att träna varje dag. Om du å andra sidan redan promenerar fem kilometer flera gånger i veckan, bör målet sättas snäppet högre för att vara utmanande och kännas sporrande. Det gäller alltså att hitta balansen mellan vad som är rimligt och vad som är utmanande.

2. Låt målet vara mätbart

När har ett mål uppnåtts? Om målet är att genomföra ett lopp, är det självklart när målet är nått. Men om du har andra, mer diffusa mål, kan det vara svårt att se när du faktiskt har uppnått det du strävar efter. Målet ”jag ska bli starkare” är för luddigt. Sätt i stället upp ett mätbart mål, som till exempel ”jag ska klara tio armhävningar”. Då kan du både se att du kommer närmare ditt mål och när du faktiskt har nått det.

3. Gör upp en praktisk plan

För att lyckas med ditt mål är det viktigt att du har tänkt igenom när, var och hur du ska träna – att du helt enkelt gjort upp en praktisk plan för hur du ska nå ditt mål. Detta kan formuleras som “Jag ska köra gruppträningspass på Friskis & Svettis kl. 10 på tisdagar och jogga 2 km i motionsspåret kl. 18 på torsdagar.” Det kan låta en aning stelbent, men att vara konkret hjälper dig både att planera och att se om målet är rimligt.

Planera även redan nu för de tillfällen då kroppen inte är hundra procent med dig. Om dagsformen säger nej till löpning, ha alternativen redo – promenad, yoga eller kanske simning? Även om grundplanen inte går att utföra, se till att göra någon form av rörelseaktivitet. 

4.Fira dina segrar

Du kommer att ha perioder där du glider fram och allt känns lätt. Du kommer också att ha perioder när det känns tungt, av flera olika anledningar. Men håll i – ta hjälp av dina reservplaner vid behov. Det gäller att både fira dina segrar och stå ut när det går trögt. Och när du tagit dig igenom en tuff period, se även detta som en seger värd att fira, på vägen mot att bygga en ny rutin. 

Ta hjälp av Elsa

Du kan använda Elsa-appen för att sätta upp träningsmål och logga din fysiska aktivitet. Elsa hjälper dig också att utvärdera det mål du satt upp genom att återkoppla veckovis och följa upp varje månad. På så vis får du ett tillfälle att fundera över hur det gått. Var målet för tufft och behöver anpassas? Var det utmanande men får dig att känna att du är på rätt väg? Eller har du uppnått målet och vill till och med sätta nya, högre mål?

Läs gärna mer om fysisk aktivitet i Elsas program. Där får du också tips om hur du kan förhålla dig till smärta i samband med träning, och hur du hittar, eller återfår, din motivation.