”Jag är en klassisk pendlare”

”Jag är en klassisk pendlare”

Att få in rörelse i vardagen och sätta upp mål för träningen är teman som bloggen behandlat på sistone. Nu landar vi hos Maja, 21, som har reumatoid artrit. Vi lyssnar in hennes tankar om träning och om att vilja träna annat än sittgympa från soffan.

Maja läser till civilingenjör i medicinsk teknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och har en vardag fylld till brädden. Hon fick sin reumatiska diagnos som 13-åring.

– Jag är en klassisk pendlare som tränar väldigt mycket i perioder, och ibland inget alls. Jag önskar att jag kunde hålla i träningen lite bättre – när jag tränar gör det verkligen stor skillnad för mig. Men så händer något som får rutinen ur spel och månaderna går. Sen kör jag ett pass eller två och så är jag igång ett halvår till, berättar Maja.

Anpassar övningarna vid behov

Maja tycker det kan vara svårt att gå på gymmet ensam och föredrar därför gruppass där någon berättar vad hon ska göra. Hon lyser upp när hon pratar om just gruppträningen och förklarar att eftersom det är så roligt med folket och musiken upplever hon det som att ”få träningen på köpet”. 

– Det mesta på dessa pass fungerar bra, men om jag har ont i händerna kan jag behöva undvika till exempel skivstång. Det brukar gå att anpassa om jag inte kan göra vissa övningar, även om det kan kännas trist att det ska behövas, konstaterar hon. 

Majas medicinering har fungerat väl det senaste året. Hon upplever nästan ingen smärta och tycker därför inte heller att hon är särskilt begränsad nu för tiden.

– Innan jag hittade rätt medicin hade jag perioder av mer generell smärta. Då var det svårt med motivationen och jag tränade inte alls. 

DSC 0153-edit

Planerar träningen i förväg

Att få till fysisk aktivitet i en vardag som är full av göromål kan vara knepigt, det vet de flesta av oss. Vi frågade Maja hur hon gör för att klämma in träningen.

– Oavsett vilken form jag är i ser jag till att göra upp en plan i förväg så att jag inte hinner sätta mig ner och känna tröttheten krypa inpå. Om jag har en lång skoldag bokar jag ofta ett pass som jag kan gå på på vägen hem. Att bestämma något med en kompis är en annan strategi – då är det inte så lätt att strunta i det.

– Ibland lyckas jag lura igång mig själv, om jag inte har lust. Jag tänker att jag bara ska göra några lätta övningar, och så plötsligt vänder det och jag känner att jag vill fortsätta. När jag väl fått endorfinkicken blir jag jättetaggad, fortsätter hon.

Saknar råd för träningsvana

Det är också av vikt för inspirationen att få tips och råd på en nivå som känns lagom för en själv. Maja kan tycka att det är problematiskt emellanåt:

– Jag kan sakna råd om hur jag tränar kondition om jag har ont i knäna. Hur får jag upp pulsen på olika sätt utan att behöva springa? Ibland har jag fått tips om gummibandsövningar och sittgympa från soffan. Det känns lite missriktat till en yngre person som ändå är van vid att röra på sig, menar hon.

– Jag vill ha något kul som sätter igång mig. Jag behöver ju träningen. Den är som smörjmedel för lederna, avslutar Maja.

IMG 20200802 092537-edit