Äta bör man – men vad?

Äta bör man – men vad?

I höst planerar Elsa att lansera ett nytt program i appen. Det handlar om kost: Vad säger forskningen att vi bör äta, inte minst vid en reumatisk diagnos? Hur gör vi val som håller i längden utan att behöva göra avkall på ”det goda i livet”? Och kanske viktigast av allt; hur påbörjar man en förändring?

Programmen i Elsas app kan följas av vem som helst som laddat ner appen. Syftet är att inspirera till nya tankegångar på olika områden som, på ett eller annat sätt, knyter an till att leva med en kronisk diagnos. 

Hur fungerar ett program?

Varje program behandlar ett visst tema och består av dagliga små avsnitt som du tar del av i appen under ungefär en vecka. Ett avsnitt tar bara ett par minuter att läsa. I dagsläget finns program om t.ex. fysisk aktivitet och att hitta balans i livet.

Elsas förhoppning med det nya programmet är att inspirera till nya sätt att tänka och se på mat och matvanor. Kanske hittar du vägar du inte upptäckt tidigare, som i sin tur leder dig till ännu mer lust att prova nytt och upptäcka vad som passar dig och din kropp.

Samarbete med nutritionist

Under utvecklingen av programmet har vi tagit hjälp av Josefine Nelson, nutritionist med ett särskilt intresse för RA och andra reumatiska diagnoser. En av alla saker vi pratat med Josefine om är att vi alla vet att vi bör ”äta bra” för att undvika hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes typ 2. Men hur motiverar man sig här och nu, på kort sikt?

– Du kan känna att du blir piggare, får en jämnare energinivå och en lugnare mage ganska omgående om du börjar välja mat som är snäll mot kroppen. Även sötsuget och lusten till ”skräpmat” brukar minska. Och när du upplever detta är chansen stor att du vill fortsätta äta bra, och kanske till och med göra andra insatser för din hälsa, som att ägna dig åt mer fysisk aktivitet, säger Josefine.

”Svårt att veta vad som är rätt”

Under arbetets gång har vi också samlat tankar från några av Elsas användare kring mat och reumatisk sjukdom. Som aptitretare bjuder vi på ett par citat här och nu, och hoppas att du får lust att följa programmet så småningom!

”Det finns så mycket motsägelsefull forskning. Det är svårt att veta vad som är rätt och tar tid att hitta det som passar en själv. Jag har alltid varit känslig med mat och kan bara äta sånt jag är sugen på.”

Sanna

”Min personliga åsikt är att man ska äta det som man tycker om och mår bra av. Om man ska leva ett liv med tråkig mat kan man ju lika gärna låta bli att leva.”

Henrik

”Om jag är trött och har ont tar jag genvägar. Jag lagar poké bowl med tofu eller tempeh, eller självlagande kål i långpanna i ugn. Det sistnämnda är det enklaste som går att göra! Dela vitkål, spetskål eller brysselkål. Ringla över olja, salta, hacka vitlök och rödlök. Tillaga i ugn på 200 grader tills kålen fått färg och blivit mjuk. Ta ut ur ugnen, riv parmesam och citroncest över och vänd ner en växtbaserad variant av crème fraîche.  Enkelt och magiskt i sina smaker och dessutom ”comfy food” för en lite ledsen kropp!”

Lisa

”Kosten är ju speciell. Det finns så många olika dieter som inte alltid är helt beprövade och det har blivit en politiserad debatt i kring vad man bör och inte bör äta.”

Petter

Medan du väntar

I väntan på programmet kan du passa på att läsa ett tidigare blogginlägg om och med Josefine Nelson, där hon berättar om studier på kost och RA som hon är delaktig i, och tipsar om vad som skulle kunna vara ett första steg mot att börja äta mer hälsosamt:

"Kostvanor ska hålla livet ut"