Ny koststudie på barn med reumatism

Ny koststudie på barn med reumatism

En ny behandling prövas nu för barn och ungdomar med inflammatorisk ledsjukdom (JIA) på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det handlar om ett särskilt kostprogram som forskarna hoppas kan ge mindre inflammation och minska behovet av mediciner i framtiden.

Det behövs mer forskning för att veta om det kan ges specifika kostrekommendationer för just personer med reumatism. I Uppsala utförs nu en koststudie för barn och tonåringar som fått diagnosen inflammatorisk ledsjukdom (JIA) i 1-16-årsåldern. Studien har till syfte att undersöka om en viss typ av låginflammatorisk kost kan minska inflammation och bli ett komplement till traditionell behandling.

- Låginflammatorisk kost innebär att man äter livsmedel som i djurförsök haft en positiv inverkan på tarmens immunsystem. Kostprogrammet i denna pågående studie har hämtats från en amerikansk studie och visat sig vara effektiv för att minska tarminflammation hos barn, berättar Lillemor Berntsson, som är ansvarig forskare.

Kosten i studien består av mat som lagas från grunden och där halvfabrikat och färdigmat undviks. Den består av kött, fisk- och skaldjur, ägg och nötter med mycket grönsaker och frukt. Kosten är också fri från gluten och socker samt innehåller en begränsad mängd mejeriprodukter. 

- Gluten är sannolikt inte är skadligt i sig, utan det handlar om att minska mängden av vissa kolhydrater. Det kanske viktigaste med kosten är att den är fri från ämnen som uppstår när man processar mat samt fri från konsistensgivare, berättar hon. 

Lillemor Berntssons råd är att vara försiktig med att experimentera för mycket med kosten utan att ha kontakt med vården. Följ de vanliga kostråden och försök att äta mycket grönsaker och frukt. Om några år får vi se det vetenskapliga resultaten av studien som beräknas pågå fram till 2021. (1,2) 

Vill du läsa mer om kost & reumatism? Kika in på dessa tidigare blogginlägg:

Referenser:

  1. Låginflammatorisk kost prövas mot barnreumatism. Akademiska sjukhuset, 2019

  2. Ny kost prövas för barn med reumatism. Sveriges Radio, 2019